Radiátor belső tisztítása és gázkazán tisztítása

Radiátor belső tisztítása és gázkazán tisztítása

Fedezze fel, hogyan javítja a radiátor belső tisztítása a fűtési hatékonyságot és energiamegtakarítást! További információk itt!

Radiátor belső tisztítása

A fűtési rendszer hatékony működése érdekében elengedhetetlen a radiátor belső tisztítása. A fűtési rendszerek használata során a csövekben és a radiátorokban különböző szennyeződések halmozódnak fel, amelyek rontják a hőleadást és növelik az energiafogyasztást. Lássuk, miért fontos és hogyan történik a radiátor belső tisztítása!

Miért szükséges a radiátor belső tisztítása?

Az idő múlásával a fűtési rendszerekben felgyülemlő szennyeződések, mint például fűtésiszap, vízkő és apró szennyeződések komoly problémákat okozhatnak:

 • Csökkent hatékonyság: A lerakódások akadályozzák a hővezetést, ennek következtében a radiátor nem tudja megfelelően leadni a hőt.
 • Egyenetlen fűtés: A szennyezett radiátor csak foltokban melegszik, nem biztosít teljes hőmérsékletet az egész lakásban.
 • Légtelenítési problémák: Az algák és baktériumok eltömíthetik a csöveket, kémi anyagok reakciójaként gázok keletkezhetnek, ami gyakori légtelenítést igényel.

Hogyan történik a radiátor belső tisztítása?

A radiátor belső tisztítása két fő módszerrel történhet: impulzusos mosás és vegyszeres tisztítás.

Impulzusos mosás

Az impulzusos mosás során a mosógép a mosóvízhez szakaszonként levegőt kever. Ez váltakozó nyomású impulzusokat eredményez, amelyek hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket a csövekből és radiátorokból. Ez a módszer különösen alkalmas a csövek és radiátorok tisztítására, de a cirkó készülékek tisztítására nem alkalmazható.

Vegyszeres tisztítás

A vegyszeres tisztítás során speciális tisztítószereket használnak, amelyek nagy hatékonysággal oldják fel a lerakódott iszapot és korróziót. Ezt a módszert nemcsak a radiátorok és csövek, hanem a gázkazán hőcserélőjének tisztítására is használják. A fűtésrendszerben emelt hőfokon váltakozó irányban áramoltatott vegyszeres oldat garantálja a szennyeződések teljes eltávolítását.

A tisztítás menete

A radiátor belső tisztítása a fűtési rendszer állapotának átvizsgálásával kezdődik. A szakképzett kollégák hőkamerás vizsgálattal ellenőrzik a rendszert, és azonosítják a hőfoltokat és dugulásokat.

A radiátor belső tisztítása során a szennyezett vizet leeresztik, majd a rendszerbe tisztítószert öntenek. A tisztító folyadék hőmérsékletének és áramlásirányának változtatásával eltávolítják a lerakódásokat. A végső lépések között szerepel a tiszta vízzel való öblítés, amíg a kifolyó víz nem lesz teljesen tiszta. A tisztított rendszerbe vegyszeres adalékot is ajánlott belekeverni, hogy hosszabb távon megóvjuk a rendszert a korróziótól és egyéb szennyeződésektől.

A gázkazán tisztítása

A gázkazán tisztítása kulcsfontosságú feladat minden olyan háztartásban vagy intézményben, ahol gázfűtést használnak. A rendszeres karbantartás nemcsak hogy meghosszabbítja a kazán élettartamát, de a hatékonyságát is növeli, és biztonságosabbá teszi a használatát. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a gázkazán tisztításának folyamatait és előnyeit.

Miért fontos a gázkazán tisztítása?

A gázkazán tisztításának rendszeres elvégzése több szempontból is előnyös. Először is, a kazánban felgyülemlő por és szennyeződések csökkenthetik a berendezés teljesítményét. Az égősoron lerakodó por, valamint a hőcserélő szennyeződései jelentős mértékben rontják a kazán hatékonyságát. Ezen túlmenően, a tisztítás hiánya szén-monoxid szivárgásához is vezethet, amely életveszélyes lehet.

A gázkazán tisztításának lépései

A gázkazán tisztítása során több lépést is végrehajtunk annak érdekében, hogy a készülék optimálisan működjön:

 1. Égősor portalanítása: Az égősoron lerakódott por csökkenti az égés hatékonyságát és növeli a károsanyag-kibocsátást. A portalanítás során eltávolítjuk a lerakódott szennyeződéseket.
 2. Hőcserélő tisztítása: A hőcserélő szennyeződéseinek eltávolítása kulcsfontosságú a hatékony működéshez. Ennek során eltávolítjuk a hőcserélőn kialakult vízkövet és egyéb szennyeződéseket.
 3. Biztonsági berendezések ellenőrzése: A karbantartás része a biztonsági berendezések – például a szén-monoxid érzékelők – ellenőrzése és tisztítása is. Ez elengedhetetlen a biztonságos működéshez.
 4. Kazántest tisztítása: A kazántest belsejének koromtalanítása is része a karbantartásnak. Szükség esetén a kazántestet kiszereljük és átmosással tisztítjuk meg.

Kondenzációs kazánok karbantartása

A kondenzációs kazánok karbantartása még nagyobb szakértelmet és felszereltséget igényel, mint a hagyományos gázkazánoké. Ezeknél a készülékeknél speciális füstgázelemző készüléket használunk a beszabályozáshoz. A pontos beállítás biztosítja a hatékony működést és a maximális energia-megtakarítást.

A gázkazán tisztításának előnyei

 • Megtakarítás: A tisztítás növeli a kazán hatékonyságát, ami alacsonyabb gázfogyasztást eredményez.
 • Biztonság: A rendszeres tisztítás csökkenti a szén-monoxid szivárgás kockázatát.
 • Hosszabb élettartam: A rendszeres karbantartás és tisztítás meghosszabbítja a kazán élettartamát.
 • Jobb teljesítmény: A tiszta égősor és hőcserélő jobb hőátadást és hatékonyabb fűtést biztosít.