Nem várt módon pezsdült fel az ingatlanpiac

haszonélvezeti jog

Habár sokak számára egyre elérhetetlen vágyálomnak tűnik az első lakás megszerzése, az ingatlanpiacon meglepő módon lendületes lakásvásárlás kedv indult meg. A változások magukat a szakembereket is meglepte, hiszen a jelentős visszaesés vagy stagnálás helyett a fővárosban, az agglomerációban, de még vidéken is élénk a kereslet a különböző típusú ingatlanok iránt.

Egyre nagyobb az érdeklődés a kertvárosias ingatlanok iránt, abból az elképzelésből kiindulva, hogy jóval élhetőbb életkörülményeket biztosít az ott élők számára. Az olcsóbb kisebb lakások továbbra is népszerűek. Érdekes jelenség, hogy egyre többen gondolkodnak a mamahotel elhagyásán, vagy a drága lakásbérlés helyett belevágnak egy saját tulajdon megszerzésébe, akár hosszú évekre szóló elköteleződés mellett is.

Napjainkban jellemző, hogy a vásárlók igényszintje egyre magasabb, keresettek a nívós, de megfelelő ár-érték arányú luxus ingatlanok is. Népszerűek a kertkapcsolattal rendelkező lakások, és azok a rezidenciák, amelyek tágas parkot, vagy vízparti övezetet is magukba foglalnak. Ma már sok ember vágyik kertre, anélkül, hogy a gondozással kellene bajlódnia.

Az új építésű ingatlanok mellett keresettek a frekventált helyen lévő olcsóbb, felújítást igénylő ingatlanok is. Ugyanakkor a kedvező támogatási konstrukciók miatt megnövekedett a befektetési célú ingatlanvásárlás is. A szóbeli megállapodást követően mindenképp érdemes az ingatlan nyilvántartásból tájékozódni, hiszen a tulajdoni lap az alapvető adatok mellett tartalmazza az ingatlannal kapcsolatos tartozásokat, az ingatlant terhelő jogokat, vagy akár olyan információt, hogy a lakások osztatlan közös tulajdonban vannak-e. Az is gyakori probléma, hogy a haszonélvezeti jog nem kerül átvezetésre a haszonévező halála után. Általánosságban az is igaz, hogy akár a társasházi alapító okirattal nem rendelkező lakásokban jóval hosszabb az adásvétel folyamata, és abban az esetben is, ha kiskorú a tulajdonos.